Jack London'un Gözünden İnsanlığın İlk Evresi


Amerikalı yazar Jack London 1906 - 1907 yıllarında Everybody's Magazine dergisine seri halinde bir hikaye yazar. Dilimize Adem'den Önce olarak çevrilen hikaye, insanlığın ilk evresine hem günümüzden hem de dönemin içinden bakmak gibi özellikleri barındırır.


Yazar hikayesinin daha başında insanların aslında iki farklı zamanda hayat sürdüğü gibi bir çıkarımda bulunur. Reenkarnasyondan farklı olarak her iki kişilikte insanın içinde yaşamaya devam eder ve ikinci karakteri güçlü olanlar önceki hayatı da yaşıyormuş gibi hisseder. İlk kişilik günlük deneyimlerimizle şekillenirken ikinci kişilik atalarımızdan gelen genlerle şekillenir ve çoğunlukla rüya olarak algılanır.


Yazar gerçekten böyle mi düşünüyordu yoksa hikayesine farklı bir gizem mi katmak istemişti bilemiyorum. Ama reenkarnasyon olayına bu güne kadar duymadığım hatta aklıma bile gelmeyen farklı bir bakış açısı kattığı gerçek. 


Kitabın daha başında günümüz insanı olarak yukarıdaki fikirleri savunan baş karakter, hikaye ilerledikçe insanlığın evrimleşmeden önceki hayatını ikinci karakteri olarak anlatıyor. Bu çift kişilikli karakter mağaralarda ve ağaç dallarında yaşayan, ateşi yeni keşfeden ve birbirlerini hayvanımsı güdülerle avlayan canlıları hem olayın içinden hem de günümüzün gözünden yorumlamaya çalışıyor. Böylece anlatı, hikayeyi kimi zaman uzak geçmişini anlatan bir ihtiyarın hatıralarına kimi zamanda tam bilinçlenmemiş bir maymunun zihninden geçenlerin anlatıldığı bir öyküye evriliyor.


Benim için ilginç bir okumaydı.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sakinliğiyle ve renkleriyle gönlümü çelen: Eğirdir Gölü

Sene Olmuş 2023

İsmail Güzelsoy' un yüreklere değen "DEĞMEZ" kitabı