Sosyal Esaret


Bu aralar adını sıkça duyduğunuz, eğer duymadınızsa da artık sıklıkla duyacağınız bir Netflix belgeseli yayımlandı senenin başında. Orijinal adıyla The Social Dilemma...


Dilimize Sosyal İkilem olarak çevrilen belgesel yaklaşık bir buçuk saat kadar. Konusu zaten bildiğimiz sosyal medya araçlarının kötüye kullanımı. Belgeseli değerli kılansa tüm anlatıyı soysal medya araçlarının tasarlanmasında ya da güncellenip pazarlanmasında yönetici olarak çalışan kişilerin anlatıyor olması. 



Ben izlerken sosyal medya platformlarının bu kadar zekice kullanılıyor olmasından ürperdim. Bilgilerimizi depoladıkları, reklamları kişiselleştirdikleri hatta bilgilerimizi başka platformlara sattıklarını düşünürdüm. Oysa durum çok daha vahim. Adamlar sizin gibi düşünmesi ve davranması planlanan bir tane yapay zeka oluşturuyor. Yukarıya doğru kaydırdığınız ekranda bile hangi gönderiye kaç saniye baktığınıza kadar tüm verilerinizi depoluyor. Buna göre bir sanal benlik oluşturarak davranışlarınızı yönlendirmeyi hedefliyor. 



Birey analizinden sonra da kitlelerin kontrolü geliyor. Bunu da oldukça etkileyici bir yöntemle başarıyorlar. Mesela insanlar sosyal medya ekranlarında arkadaşlarıyla benzer yayın akışı gördüklerini düşünüyorlar. Ve çoğunlukla da kendisiyle aynı görüşte olan insanların paylaşımlarıyla karşılaşıyorlar. Böylece yalnız olmadıklarını ve büyük çoğunluğun kendisi gibi düşündüğü hissine kapılıyorlar. Dolayısıyla  doğru yolda olduklarından eminler. Böylece karşıt görüşü azınlık ve aptal olarak yorumluyorlar. Ama sistem karşıt görüşe de aynı oyunu oynuyor ve geriye sadece bir kıvılcım kalıyor.


Belgeselin üzerinde basa basa durduğu ise "eğer bir ürüne para vermiyorsanız gerçek ürün sizsiniz" gerçekliği. Dikkat edin, gerçek ürün bizim bilgilerimiz değil doğrudan biziz... Pinterest'in eski başkanına bile röportajında "gündüzleri işe gidip kölesi olacağım şeyi tasarlıyordum" dedirtecek kadar tehlikeli bir konu yapay zekanın kölesi olmak.


Belgesel sonunu çözüm önerileriyle bitiriyor. İlki tüm bildirimlerinizi kapatın.


İyi seyirler...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sakinliğiyle ve renkleriyle gönlümü çelen: Eğirdir Gölü

Sene Olmuş 2023

İsmail Güzelsoy' un yüreklere değen "DEĞMEZ" kitabı