Cesur Mu Yeni Dünya?


Amerikalı yazar Aldous Huxley, 1902 yılında Dünya da ilk kez bant sistemiyle üretime geçen Ford araba fabrikasını ziyaret ediyor. Fabrika çalışanlarının kast sistemiyle görevlendirilmesi ve herkesin görevini yapmak zorunda olması yazarımızı dehşete düşürüyor. Fabrika sahibi Henry Ford'un çalışanlar tarafından neredeyse tanrılaştırıldığı hissiyatıyla geziden esinlenerek distopik bir roman yazıyor. Ülkemizde Cesur Yeni Dünya ismiyle yayımlanan romanındaki karakterler bile "Aman Tanrım" yerine "Aman Fordum" tepkisiyle şaşırıyorlar. Roman konusunda daha fazla ayrıntı öğrenmek isteyenleri buradan alalım...



1963 yılında hayatını kaybeden ve günümüzde istisnasız her alanda uygulanan hiyerarşik çalışma modelinin ilk versiyonu karşısında dehşete kapılan yazarımızın romanı günümüze ışık tutmaya devam etmiş. Yazara saygıdan olsa gerek 2020 yapımı, ilk sezon için 9 bölüm yayımlanan Brawe New Word ismiyle yayımlanan roman uyarlaması dizinin senaryosuna ismi yazılmış.



Romanın yanında dizi fazlasıyla sönük ve romandaki sarsıcı etki dizinin hiç bir yerinde yok. Düzene ve düzensizliğe karşı yapmaya çalıştıkları eleştirel yaklaşımlarını da oyunculuklarını da beğenmedim. Ama kendilerince uyarladıkları ve hiyerarşik düzendeki her kademe için farklı bir hap türüyle insanları mutlu köleler haline getirme fikirlerini etkileyici buldum. Sonuçta mutlulukta hormonel bir reaksiyondur ve haplarla hissettirilebilir.


Son olarak Elon Musk'ın insan vücuduna çip yerleştirme çalışmasını da bu anlamda dip not olarak bırakıyorum...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sakinliğiyle ve renkleriyle gönlümü çelen: Eğirdir Gölü

Sene Olmuş 2023

İsmail Güzelsoy' un yüreklere değen "DEĞMEZ" kitabı